Vinner av konkurransen «Nyt mat stol» i forbindelse med messen SMAK 4.-7. februar 2014
Torp, vinneren av "Årets nyt mat stol"

Vinner av konkurransen «Nyt mat stol» i forbindelse med messen SMAK 4.-7. februar 2014

Vinneren av konkurransen "Nyt mat stol" ble "Torp" designet av møbeldesigner og interiørarkitekt MNIL, Hanne Kari Ravndal.

Publikum stemte frem sin favoritt blant de nominerte stolene. Prisen ble utdelt på messens siste dag, fredag 7. februar.

I slutten av oktober 2013 ble medlemmer i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB) invitert til å delta i en konkurranse om å designe «Årets nyt mat stol» i forbindelse med messen SMAK 4.-7. februar 2014.

Nominerte
Av de innsendte bidragene ble tre stykker nominert av juryen:
Bottle av Runa Klock
Torp av Hanne Kari Ravndal
Una av Torsteinsen Design

Torp

Design: Møbeldesigner og interiørarkitekt MNIL, Hanne Kari Ravndal

Nyutdannet møbeldesigner og interiørarkitekt MNIL ved Kunst- og designhøgskolen I Bergen våren 2013. Har nylig startet et designstudio ved Designinkubatoren på USF Verftet I Bergen sammen med en kollega fra studietiden. Fungrerer også som gjestelærer ved KHiB.

 

Designeres egen beskrivelse:

*Torp - betegnelse på en klynge gårder, gjerne samlet rundt en åpen plass.

Torp er en stol som egner seg til steder hvor mat skal nytes. Stolen er sympatisk utformer, med polstret sete for komfort og en buet rygg som gir brukeren sitte eget rom. Ryggen gir den støtte man trenger under måltidet og fungerer også som et armlene.

Stolen er laget i to typer helter, eik og valnøtt. Dette var mest hensiktsmessig i forhold til prototypen, men stolen er i utgangspunktet tenkt laget av trær med tilknytning til matproduksjon, så som pære-, eple- og kirsebærtrær. På den måten vil møblene ha en nær tilknytning til naturen og råvarer.

To sorter tre er benyttet for å synliggjøre stolens konstruksjon og bruksområde.

Valnøtt er brukt i ryggen, stedet som blir utsatt for mest berøring på grunn av dens små porer og motstandsdyktighet. Da stolen er tenkt å stå flere sammen, er det viktig at den ikke blir for tung eller komplisert.

Tyngden er lagt til sargene som er godt dimensjonert. Dette for å få en stabil stol og muliggjør tynne ben som gir stolen et lett uttrykk. Det er valgt den tradisjonsrike sammenføyningsteknikken løs not og fjær. Dette muliggjør å bruke en annen type tre i sammenføyningene.

Stolen kan stables.

Stolen kan henges på bordet for å lette renhold.

Trekket er avtagbart, kan vaskes på 60 grader.

Prototype av stolen ble ferdigstilt i 2013.